Eğer drone iç mekanda uçurulmak için tasarlanmadıysa kontrolü dışardakinden çok daha zor olacaktır ve drone büyük ihtimalle etraftaki cisimlere çarparak hem onlara hem de kendisine hasar verecektir. Bu duruma benzer olarak, iç mekanlar için tasarlanmış dronelar’ın dış mekanda uçurulması da drone kazasıyla sonuçlanabilir. İç mekan dronaları hava koşullarına uygun olarak üretilmemişlerdir ve bu yüzden rüzgar dirençleri neredeyse yoktur. Bu dronelar durgun havada uçmak için tasarlandığından en hafif rüzgarda bile dengelerini kaybedecek ve sürükleneceklerdir. Ek olarak, iç mekan dronelar’ının kumandaları da kısa mesafeli kumandalar oldukları için genellikle dış mekanlarda kontrolü kaybetme olasılığı çok çok daha fazladır.
TEHLİKELİ UÇUŞ
Bazı drone pilotları yeteneklerini sergilemek için drone ile tehlikeli manevralar yapmaya çalışabilir. Drone uçurmak bir yetenek gösterisi değildir. Uçuş planını tamamlayacak şekilde
dronelar’ı güvenlik kurallarına uyarak uçurmak gerekir. Aksi durumda ciddi can ve mal kayıplarına sebebiyet verilebilir.
Ekran 38: Drone Uçururken Yapılmaması Gerekenler: Menzil Aşımı
Menzil aşımı çok tehlikelidir. Pilot ile drone arasındaki görsel bağlantı kaybedilir ve sadece
drone üzerindeki kameradan takip edilebilir. Uçuş sırasındaki herhangi bir aksilikte müdahale edilemeyeceği gibi drone kontrolsüz bir şekilde düşebileceği için istenmeyen hasarlar ve yaralanmalara yol açabilir. Yönetmelikte dronelar’ın 500 metreden uzak mesafeye uçurulması
Yasaklanmıştır.
İRTİFA AŞIMI
Menzil aşımı için bahsedilen konular, irtifa aşımı için de geçerlidir. İrtifa aşımında yaşanabilecek sorunlar menzil aşımından daha beklenmedik ve ciddi olabilir. Pilot yüksek irtifalardaki hava şartlarını önceden tahmin edemeyeceği için beklenmedik kontrol kayıpları olma ihtimali çok yüksektir. Yönetmelikte dronelar’ın azami irtifası yerden 120 metre olarak belirtilmiştir. Daha fazla bilgi soru ve önerileriniz için fethiyekopter@hotmail.com üzerinden bana ulaşabilirsiniz.